De Europese Unie gaat Groot-Brittannië expliciet waarschuwen dat Spanje het recht heeft de uiteindelijke Brexit-deal te blokkeren, als Spanje niet tevreden is met de oplossing voor Gibraltar. Dat staat in onderhandelingsrichtlijnen die vrijdag worden gepubliceerd, maar al zijn gelekt naar Business Insider.

Die richtlijnen moeten de volgende fase van de Brexit-onderhandelingen in goede banen leiden, waarbij de banden tussen de Britten en de EU worden besproken ná de overgangsperiode van 20 maanden.

Beurs: Ierse grens en Gibraltar

Het negen bladzijden tellende document begint met een paragraaf over twee belangrijke knelpunten die nog niet zijn opgelost: de Ierse grens en Gibraltar.

Daarin staat dat er dan wel een overeenkomst is over de Britse terugtrekking uit de Europese Unie, maar dat het hele ‘Withdrawal Agreement’ pas getekend wordt als deze openstaande geschilpunten zijn opgelost.

“De Europese raad roept op tot grotere inspanning op het gebied van de overgebleven problemen bij de terugtrekking en de problemen die verband houden met de territoriale gevolgen van de het ‘Withdrawal Agreement’, in het bijzonder wat betreft Gibraltar”.

Gebruikmakend van de formuleringen van de Britse premier Theresa May stelt het EU-onderhandelingsdocument ook dat "niks is overeengekomen totdat alles is overeengekomen."

De EU heeft de paragraaf deze week toegevoegd aan het document, nadat Spanje had gedreigd het 'Withdrawal Agreement' dat bij de Europese top wordt getekend te blokkeren, zegt een hooggeplaatste bron in Brussel tegen BI.

Dit is de paragraaf waar het om draait (Engels):

Brexit Withdrawal Agreement Gibraltar Northern Ireland

Foto: Council of the European Union

Gibraltar - een stuk land aan de zuidkust van Spanje waar zo'n 30.000 mensen wonen - is Brits overzees gebied.

Spanje heeft de hoop opgegeven de controle terug te krijgen over het gebied dat aan het begin van de 18e eeuw in Britse handen kwam. Maar de Spaanse regering zei deze week tegen Brussel dat het vetorecht wil over welke deal dan ook die Gibraltar in de interne markt en de douane-unie houdt, nadat Brexit formeel een feit is in maart 2019.

Dat was nadat de Britse Brexitonderhandelaar David Davis maandag had gezegd dat het territorium automatisch onder de overgangsdeal valt die Groot-Brittannië en de EU deze week zijn overeengekomen.

De Spanjaarden waren "woest over de opmerkingen van Davis", zegt een bron binnen de EU tegen Business Insider.

De Britse regering zal nu bilateraal overleg aan moeten gaan met Madrid om een bevredigend compromis te vinden en de Brexit-onderhandelingen verder te kunnen laten gaan.

De Europese Unie zal premier Theresa May ook zeggen dat ze slechts drie maanden heeft om met een werkbare oplossing te komen voor de Ierse grens, meldt The Times.

Als dat niet gebeurt dan blijft Noord-Ierland volgens het vorige maand gedane voorstel van Brussel binnen de Europese douane-unie en gehouden aan de regels voor de interne markt.